Text

Textram

Dubbelklicka i textramen för att aktivera redigeringsfunktionerna. Befintlig text inne i ramen (om sådan finns) blir markerad med blå färg. Klicka med textmarkören det ställe där du vill redigera din text – texten avmarkeras då och du kan börja din redigering.

Verktygspalett för text

Nedan beskriver vi de verktyg som finns i verktygspaletten och deras funktioner.

Typsnitt (Font)

I två olika rullgardinsmenyer kan du se vilka typsnitt som finns och vilka varianter du kan välja mellan när du redigerar din text. Texten du skriver in kommer då att följa dina instruktioner.  För att ändra något som du redan skrivit in måste du markera textavsnittet du vill ändra och sen ändra bland varianterna.(Varianterna beskrivs här nedanför).

Storlek

Med ett dragreglage kan du ändra storleken på texten. Du kan även ange exakt storlek i siffror i rutan för typsnittets punktstorlek. Man kan också använda tangentbordets piltangenter uppåt och neråt, efter att du klickat i rutan för att ändra storleken.

Radavstånd

Med ett dragreglage kan du ändra storleken på radavståndet. Du kan även ange exakt storlek i rutan för radavståndet i siffror. Man kan också använda tangentbordets piltangenter uppåt och neråt, efter att du klickat i rutan för att ändra storleken på radavståndet.

Teckenavstånd

Med ett dragreglage kan du ändra storleken på teckenavståndet. Du kan även ange exakt storlek i rutan för teckenavståndet i siffror. Man kan också använda tangentbordets piltangenter uppåt och neråt, efter att du klickat i rutan för att ändra storleken på teckenavståndet.

Lodrät skala (texthöjd)

Med ett dragreglage kan du ändra textens höjd. Du kan även ange exakt procentsats i rutan för typsnittets texthöjd i siffror. Man kan också använda tangentbordets piltangenter uppåt och neråt, efter att du klickat i rutan för att ändra storleken på texthöjden.

Vågrät skala (textbredd)

Med ett dragreglage kan du ändra textens bredd. Du kan även ange exakt procentsats i rutan för typsnittets textbredd i siffror. Man kan också använda tangentbordets piltangenter uppåt och neråt efter att du klickat i rutan för att ändra storleken på textbredden.

Textalternativ

Du har följande alternativ att välja mellan:

Vänsterställd – Centrerad – Högerställd – Understruken – Upphöjd – Nersänkt